Το τελευταίο διάστημα, γίνεται λόγος για τη σπουδαιότητα της υγιεινής των χεριών μας. Εδώ και χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της υγιεινής των χεριών και η καθαριότητά τους έχει αποτελέσει αντικείμενο μελετών και ερευνών. 

Ωστόσο, στο άκουσμα «υγιεινή των χεριών» το μυαλό μας πηγαίνει κατά κύριο λογο στη διαδικασία πλυσίματος αυτών. Εδώ ερχόμαστε να προσθέσουμε και να τονίσουμε μια συχνά παραγνωρισμένη διαδικασία: το στέγνωμα των χεριών. Όσο σημαντικό είναι το πλύσιμο των χεριών, άλλο τόσο είναι και το στέγνωμά τους, αφού η μία διαδιακασία αλληλοσυμπληρώνει την άλλη και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. 

Ποιος είναι όμως ο ενδεδειγμένος τρόπος στεγνώματος των χεριών;

Το παραπάνω ερώτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών ερευνών [1], τα αποτελέσματα των οποίων καταδεικνύουν ότι:     

  • Οι συσκευές αέρα, καθώς στεγνώνουν τα βρεγμένα χέρια διασπείρουν βακτηρίδια, ιούς και άλλους βλαβερούς μικροοργανισμούς στον χώρο. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος για τα άτομα που στέκονται μπροστά σε αυτές να έρθουν σε επαφή με αυτούς, να τους εισπνεύσουν ή να επικαθίσουν στα ρούχα τους. Σε μελέτη του 2015[2] διαπιστώθηκε ότι οι συσκευές ζεστού αέρα διασκορπίζουν 1300 φορές περισσότερα βακτήρια από τις χάρτινες χειροπετσέτες. 
  • Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hospital Infection[3], αναφέρεται ότι τα συνολικά βακτηριακά επίπεδα στις συσκευές ζεστού αέρα, ήταν έως 30 φορές υψηλότερα σε σύγκριση με τα βακτηρίδια που πιθανά να υπάρχουν στις συσκευές χειροπετσέτας.
  • Οι στεγνωτήρες χεριών πέραν της διασποράς, μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη των μικροβίων επειδή τους παρέχουν ζεστό και υγρό περιβάλλον, ιδανικό για την επώασή τους.
  • Μελέτη του πανεπιστημίου του Westminster[4] κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι χειροπετσέτες μίας χρήσης όχι μόνο προάγουν τη μικρότερη εξάπλωση των μικροβίων, αλλά αφαιρούν κατά το σκούπισμα των χεριών αποτελεσματικά και τα υπόλοιπα βακτηρίδια που μένουν στα χέρια μετά το πλύσιμο.
  • Με τη χάρτινη χειροπετσέτα όχι μόνο στεγνώνουν τα χέρια πιο αποτελεσματικά, αλλά και πιο γρήγορα. Συγκεκριμένα μία χειροπετσέτα στεγνώνει τα χέρια κατά 96% μέσα σε 10 δευτερόλεπτα ενώ οι συσκευές αέρα χρειάζονται 45 δευτερόλεπτα για να επιτύχουν παρόμοια αποτελέσματα (97%).
  • Μια ακόμη ενδιαφέρουσα και πρακτική παράμετρος που αφορά τις συσκευές αέρα είναι ότι επιτρέπουν σε έναν μόνο χρήστη τη φορά να τις χρησιμοποιεί και αυτό το άτομο μπορεί να χρειαστεί ακόμη και ένα λεπτό για να στεγνώσει τα χέρια του. Έτσι πολλοί για να αποφύγουν την αναμονή επιλέγουν να στεγνώσουν ελάχιστα έως καθόλου τα χέρια τους.
  • Οι συσκευές αέρα μπορεί να είναι αρκετά θορυβώδεις. Τα επίπεδα έντασης του ήχου φτάνουν μάλιστα τα 90 ντεσιμπέλ. Ο ήχος αυτός είναι εξίσου δυνατός με αυτόν μιας μηχανής κουρέματος του γκαζόν.
  • Οι χειροπετσέτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλαπλά μετά το πλύσιμο των χεριών για το κλείσιμο της βρύσης ή το άνοιγμα της πόρτας. 

Συμπερασματικά

Τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών, καταδεικνύουν ότι από την άποψη της υγιεινής, το στέγνωμα των χεριών με χάρτινη χειροπετσέτα μίας χρήσης είναι ανώτερο από το στέγνωμα των χεριών με αέρα.Έντονες ενστάσεις και ανησυχία αναφορικά με την υπέρμετρη χρήση χαρτιού έχουν διατυπωθεί για περιβαλλοντικούς λόγους. Σε αυτό, ο κλάδος παραγωγής χαρτικών προϊόντων έρχεται να δώσει απάντηση με τις εταιρίες παραγωγής  χαρτιού μίας χρήσης να χρησιμοποιούν καινοτόμες στρατηγικές για να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους παράγονται με φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, όπως τη διατήρηση της δασοκομίας, τον περιορισμό των εκπομπών CO2 και τη χρήση κατάλληλων μέτρων ανακύκλωσης. Μάλιστα όλο και περισσότερα προϊόντα χαρτιού είναι διαλυτά και βιοδιασπώμενα. Οι χειροπετσέτες μπορεί να είναι μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον επιλογή για το στέγνωμα των χεριών. Οι συσκευές χειροπετσέτας είναι πλέον έτσι ρυθμισμένες ώστε να παρέχουν στους επισκέπτες αρκετό χαρτί για να στεγνώνουν τα χέρια εντελώς κάθε φορά. 

Για όποιον χώρο και αν αφορά, νοσοκομεία, εστιατόρια, κατάστηματα λιανικής, σχολεία ή άλλες εγκαταστάσεις υψηλής επισκεψιμότητας, οι χειροπετσέτες αποτελούν κρίσιμο παράγοντα της σωστής υγιεινής των χεριών.

Οι ίδιοι οι καταναλωτές δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι το 75% των ανθρώπων προτιμά τις χειροπετσέτες χαρτιού και όχι τους στεγνωτήρες ζεστού αέρα. Παρέχοντας χειροπετσέτες σε κοινόχρηστες τουαλέτες, δίνεται στους επισκέπτες τους η ιδανική αλλά και επιθυμητή μέθοδος στεγνώματος των χεριών, φροντίζοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον να είναι καθαρότερο, ασφαλέστερο και πιο υγιεινό. [1] Mayo clinic, The Hygienic Efficacy of Different Hand-Drying Methods: A Review of the Evidence https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(12)00393-X/abstract

[2] Society for applied microbiology, https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jam.13014

[3] The journal of hospital infection, https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(18)30366-9/abstract

[4] https://europeantissue.com/hygiene/studies/uow/

Food Contact Materials

Τα τρόφιμα έρχονται σε επαφή με ποικίλα υλικά και αντικείμενα κατά την παραγωγή, την επεξεργασία, την αποθήκευση, την παρασκευή και την προσφορά τους και πριν από την τελική κατανάλωσή τους. Τα υλικά αυτά ονομάζονται Υλικά σε Επαφή με Τρόφιμα (ΥΕΤ) ή Food Contact Materials (FCM).  Τέτοια υλικά είναι ανάμεσα σε άλλα το γυαλί, το πλαστικό και το χαρτί.

Το χαρτί ειδικότερα, είναι το δεύτερο σε χρήση Food Contact υλικό μετά το πλαστικό. Το ενδεχόμενο μόλυνσης ή άλλων αρνητικών συνεπειών για την υγεία που μπορεί να προκληθούν από την έκθεση των τροφίμων σε επικίνδυνες ουσίες που υπάρχουν στο χαρτί, προκαλεί έντονη ανησυχία[1].  

Η γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Καταναλωτή (BEUC European Consumer Organisation), Monique Goyens, δήλωσε ότι οι καταναλωτές λανθασμένα υποθέτουν ότι τα υλικά που έρχονται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμά τους, είναι απαλλαγμένα από τις επιβλαβείς ουσίες. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την ασφάλεια των Food Contact υλικών, βρέθηκε ότι ενώ τα εξεταζόμενα υλικά δεν μπορούν από μόνα τους να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου, ότι η συσσώρευση των υλικών αυτών συμβάλλει στη συνολική έκθεση του καταναλωτή σε επιβλαβείς ενδεχομένως  χημικές ουσίες.[2] 

Τα συστατικά των Food Contact υλικών είναι απαραίτητο να μην επηρεάζουν την υγεία των καταναλωτών και την ποιότητα των τροφίμων[3]. 

Η σχετική νομοθεσία μάλιστα ορίζει ότι τα υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, πρέπει να είναι αδρανή και να μην επιδρούν αρνητικά σε αυτά επιμολύνοντάς τα με ουσίες που μεταφέρονται από αυτά στα τρόφιμα. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο Ε.Φ.Ε.Τ. έχουν εκδόσει οδηγίες σχετικά με τα Food Contact υλικά. Στόχος των οδηγιών αυτών είναι η ενημέρωση και η προστασία των καταναλωτών, οι οποίοι καλό είναι να προσέχουν τόσο την επισήμανση που φέρουν τα προϊόντα, όσο και το πώς τα χειρίζονται ώστε να τα χρησιμοποιούν με ασφάλεια [4].

Για αυτό και οι ενημερωμένοι καταναλωτές, προτού προβούν στην αγορά χαρτιού κουζίνας,   θα πρέπει να ελέγχουν την ύπαρξη σήμανσης καταλληλότητας για επαφή με τρόφιμα η οποία μπορεί να επισημαίνεται είτε με  τη φράση «για επαφή με τρόφιμα», είτε με το σύμβολο:

 


[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0273230016301830

[2] The Parliament Magazine - Paper food packaging "not as innocent as it seems", says consumer body - 2019-07-30

[3] Ευρωπαϊκή Ένωση, cs_fcm_legis_pm-guidance_brochure_ella

 

 

 

 

 

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Διαφέρει από ατόμο σε άτομο αλλά ο ρόλος του είναι για όλους κοινός και πολύ σημαντικός. Προσφέρει προστασία στον ανθρώπινο οργανισμό, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, βοηθά στην αναπνοή. Γι’ αυτό αξίζει την καλύτερη φροντίδα και προστασία.

Σε ορισμένες περιοχές του σώματός μας, η επιδερμίδα μας είναι από τη φύση της πιο ευαίσθητη. Στο πλαίσιο αυτό, συχνά ενδείκνυται από τους ειδικούς της υγείας να χρησιμοποιούνται προϊόντα με τη σήμανση «Δερματολογικά ελεγμένο» ή και «Υποαλλεργικό».

«Δερματολογικά ελεγμένο προϊόν» σημαίνει ότι εξειδικευμένοι δερματολόγοι έλεγξαν το πώς αντιδρά το δέρμα όταν έρχεται σε επαφή με ένα προϊόν. «Υποαλλεργικό» είναι το προϊόν που ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας αλλεργίας.

Γι’ αυτό και η παραγωγή χαρτικών προϊόντων έχει εμπλουτιστεί με πρωτοποριακά προϊόντα που υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο τους καταναλωτές και καλύπτουν τις ανάγκες της επιδερμίδας τους. 

 Σε περίπτωση ευαισθησίας ή αλλεργιών σε συγκεκριμένα συστατικά γίνεται μάλιστα επιτακτική η χρήση χαρτιού υγείας, το οποίο είναι δερματολογικά ελεγμένο και υποαλλεργικό. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να εμφανιστεί ξηρότητα, πόνος, κοκκινίλες, εξανθήματα και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα.

Τα κοινά χαρτιά υγείας αποτελούνται από συστατικά που δεν είναι υποαλλεργικά. Αυτά τα συστατικά πολλές φορές μπορούν να πυροδοτήσουν την εμφάνιση μιας αλλεργίας. Αντίθετα, τα χαρτιά υγείας που έχουν ελεγχθεί για την υποαλλεργικότητά τους, δε δημιουργούν κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας.

Η χρήση φθηνότερων ή λιγότερο αξιόπιστων προϊόντων μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος και ενοχλήσεις, κάτι που θα είναι τουλάχιστον δυσάρεστο και πολύ άβολο.

Εξειδικευμένες σειρές χαρτιού που είναι υποαλλεργικά ή/και δερματολογικά ελεγμένες, με φυσιολογικό pH που σέβεται το δέρμα και τις ευαίσθητες περιοχές του σώματος παράγονται από πιστοποιημένες εταιρίες. Για να διασφαλιστεί η υγιεινή των καταναλωτών,  τους προτείνεται να αναζητούν, να προτιμούν και να προμηθεύονται προϊόντα που φέρουν σχετική σήμανση.

 

 

Σχεδόν όλα τα πόσιμα νερά περιέχουν άλατα. Με τη θέρμανση του νερού τα άλατα διασπώνται και μέσω των υδρατμών επικάθονται στις επιφάνειες του μπάνιου ή της κουζίνας. Το πρόβλημα των κοινών απορρυπαντικών - πέρα από την αμφιλεγόμενη αποτελεσματικότητα τους - είναι η φθορά που προκαλούν στις επιφάνειες αλλά και η έντονη οσμή που παράγουν λόγω των ισχυρών - ως κι επικίνδυνων πολλές φορές - οξέων που περιέχουν. Με τα προϊόντα καθαρισμού χώρων υγιεινής εξασφαλίζουμε τον ασφαλή καθαρισμό των χώρων από τα άλατα και σε συνδυασμό με τις βακτηριοστατικές τους ιδιότητες εξουδετερώνεται την δράση της πλειονότητας των μικροβίων και των μικροοργανισμών.

 

Ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες είναι η μελάνη κάθε τύπου στα ρούχα και στα υφάσματα της. Η λύση καθαρισμού του SC 10 Dr Schnell δίνει τέλος στα πρόβληματα που μπορεί να μας δημιουργήσει ένας μαρκαδόρος,στυλό,κτλ. Δοκιμάστε την αντοχή των χρωμάτων του υφάσματος σας και απαλλαγείτε από τα μελάνια στα ρούχα σας.